Satunnainen kuva

dsc_0060

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:370148 kpl

Myytävänä

CD Rantasalmi - Rivage détroit (ilm. 22.11.2014)

hinta 10 euroa + postikulut
tilaukset: pkoskikallio(at)gmail.com tai 050-5557672

Myynnissä myös Rantasalmen kirjastossa, K-kaupassa ja Mantan puodissa.


RANTASALMEN PUHALLINORKESTERI

Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys on toiminut aktiivisesti lasten, nuorten sekä aikuisten musiikkiharrastuksen hyväksi vuodesta 1979 lähtien. Yhdistyksen toiminta koostuu puhallinorkesteritoiminnasta ja nuorisoteatterista. Yhdistyksen orkesteritoiminnassa on tällä hetkellä mukana noin 120 soittajaa ja musikaaleissa on mukana noin 70 harrastajaa, mikä on paljon verrattuna Rantasalmen väkilukuun (n. 3 600). Orkestereita on kahdeksan ja ne esiintyvät vuosittain aktiivisesti Rantasalmella ja sen lähiympäristössä. A-, B- ja C-puhallinorkesterien lisäksi yhdistyksessä on kaksi soulia ja muuta rytmimusiikkia soittavaa nuorten Soul System -yhtyettä, A-orkesterilaisista koottu pienempi Ihmekvintetti-kokoonpano, Aikuisten viihdeorkesteri sekä Aikuisten puhallinorkesteri. Omia konsertteja yhdistys järjestää vuodessa n. 15 kpl ja orkesterit esiintyvät kymmenissä muissa tilaisuuksissa vuoden mittaan – esimerkiksi vuonna 2016 yhdistys järjesti yhteensä yli 60 musiikki- tai teatteriesitystä / -tilaisuutta. Nuorisoteatteri ja lastenteatteri Ranttali valmistavat vuosittain 1–2 musikaalia, joita esitetään noin kymmenen kertaa kutakin. Orkesteri tekee monipuolista yhteistyötä kuorojen, muiden orkesterien sekä teatteriryhmien kanssa. Yhdistys tekee myös voimakasta yhteistyötä Järvi-Saimaan kansalaisopiston kanssa, joka järjestää soiton- ja teatterinopetusta Rantasalmella. Yhteistyö kunnan ja sen koulujen kanssa on myös merkittävää. Lisätietoja vireästä ja monipuolisesta toiminnastamme saa verkkosivuiltamme www.tornis.net.

Toimintamme tavoite on tarjota nuorille ja aikuisille mahdollisimman korkeatasoista ja monipuolista opetusta ja toimintaa musiikin ja teatterin parissa. Samalla tarjoamme rantasalmelaisille sekä muille Etelä-Savon asukkaille kulttuuripalveluita konserttien, teatteriesitysten sekä muiden tapahtumien muodossa. Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys on yksi tärkeimmistä kulttuurintuottajista Rantasalmella. Yhdistys omistaa 195-paikkaisen Musiikki- ja teatterisali Tornadon, joka on remontoitu viimeksi vuonna 2012 talkoovoimin ja Leader-rahoituksen turvin. Salin lattia on remontoitu kesällä 2014. Salissa on ammattiteatteritasoinen ääni- ja valokalusto ja sitä vuokrataan myös yhdistyksen ulkopuoliseen käyttöön. Toimintaa on kehitettävä jatkuvasti, jotta se olisi mielekästä sekä tekijöiden että yleisön näkökulmasta. Toiminnan ja toiminnassa mukana olevien harrastajien määrä on ollut kasvussa viime vuosina ja se on tällä hetkellä vakaa, mutta harrastajien keräämiseksi on tehtävä töitä, koska paikkakunnan väkiluku on laskussa. Tällä hetkellä (v. 2017-2018) yhdistyksessä on käynnissä myös Pyörre-hanke, josta voit lukea tarkemmin hankkeen omalta sivulta:

Rantasalmen puhallinorkesteri on ollut mukana useissa valtakunnallisissa nuorten taidetapahtumissa ja saavuttanut hopeamitalitason puhallinorkesterien SM-kisoissa vuonna 1993. Keväällä 2004 Rantasalmen A-puhallinorkesteri konsertoi Valtakunnallisilla Puhallinpäivillä Savonlinnassa ja kesällä 2006 & 2016 Hamina Tattoossa. Orkesteriyhdistys on järjestänyt vuosina 2006 ja 2013 valtakunnallisen Ruskatrööttä-tapahtuman. Suomen puhallinorkesteriliitto palkitsi orkesterin parhaasta Puhallinmusiikin päivän tapahtumasta keväällä 2012. Vappuna 2013 orkesteri esiintyi presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä. Orkesteri on tehnyt esiintymismatkoja ulkomaille 12 kertaa, viimeksi kesällä 2015 Viroon. Vuonna 2009 Rantasalmen puhallinorkesteri julkaisi 30-vuotisjuhlalevyn ja vuonna 2014 35-vuotisjuhlan kunniaksi levyn Rantasalmi – Rivage détroit, jossa solisteina on orkesterin riveistä nousseet oopperalaulajat Joonas Asikainen ja Anu Ontronen. Suomen Puhallinorkesteriliitto on valinnut Rantasalmen Puhallinorkesterin Vuoden Puhallinorkesteriksi 14.3.2015 ja Etelä-Savon Maakuntaliitto orkesterin Etelä-Savon parhaaksi 11.5.2015. Lisäksi vuonna 2015 Alfred Kordelinin säätiö myönsi yhdistykselle taiteen palkinnon (30 000€). Nuorisoteatteri on valmistanut yhteensä 35 musikaalia/teatteriesitystä, joista viimeisin oli Oliver! 2017. Seuraavat ensi-illat ovat Yökyöpelit syksyllä 2017 ja Hairspray keväällä 2018.

Rantasalmen Puhallinorkesterin on perustanut ja sitä vuoteen 2003 saakka johtanut Risto Nyyssönen. Vuodesta 2003 lähtien orkesteria on johtanut musiikinopettaja ja kapellimestari Marja Ikonen. Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistyksen puheenjohtajana toimii Petteri Koskikallio ja Rantasalmen Nuorisoteatterin puheenjohtajana Päivi Turkki.

Orkesterin entiset soittajat ovat aina Rantasalmella ollessaan tervetulleita mukaan soittamaan orkesterin esiintymisiin ja konsertteihin!

Orkesterin musiikkivideo Baila! You Tubessa (2014).

Muita videoita:

Tuusulan moottoritie Yhteistyössä Rantasalmen kunnan kanssa 2017

Suomi 100 - Alkusoittofanfaari Yhteistyössä muiden savolaisten orkesterien kanssa 2017

Missä se Väinö on? Live in Junior Tattoo 2016.

Arctic Samba by Jukka Viitasaari. Kuvattu Mikaelissa levyn äänitystilaisuudessa 2009.

Farmi-Boogie by Markku Viitasaari ja Shake! by Janne Ikonen. Mukana on Puhkupillit Seniors -orkesterin soittajia.

TILAUSTEOKSET

Rantasalmen Sulttaani, säv. Pasi-Heikki Mikkola

Suo, kuokka ja samba, säv. Jukka Viitasaari

Hevonen ja metsäpaarma, säv. Petri Juutilainen

Tuure Tupsukorva, säv. Petri Juutilainen

Monark Avenue, säv. Timo Forsström (Ruskatrööttä 2006)

Red Pesto and Potatoes, säv. Timo Forsström (Ruskatrööttä 2006)

Tornado, säv. Janne Ikonen (Rantasalmen puhallinorkesterin tunnusmarssi)

Liekehtivät kukat, säv. Janne Ikonen (Rantasalmen puhallinorkesterin 30-vuotisjuhlateos)

Soul Sweet, säv. Janne Ikonen

Apina Kapina, säv. Anita Lehto

Rantasalmi - Rivage Détroit, säv. Esko Heikkinen

Pusa hispida saimensis, säv. Matti Laiho (Ruskatrööttä 2013)

Kalmosaaret, säv. Matti Laiho (Ruskatrööttä 2013)

Lumisade Linnavuorella, säv. Matti Laiho (Ruskatrööttä 2013)

Petäikköluoto, säv. Matti Laiho (Ruskatrööttä 2013)

Rantasalmen laulu -fantasia, säv. Janne Ikonen ja Jalmari Kilpeläinen

Korholan komiassa talossa, trad., sov. Miikka Laihonen

Älä anna pelon voittaa, säv. Sini Korhonen

Suomi 100 - Alkusoittofanfaari, säv. Janne Ikonen

ESIINTYMISMATKAT ULKOMAILLE

Ruotsi: Tomelilla 1984, 1993, 2012

Ruotsi: Landskrona 2012

Tanska: Praestö 1985, 2004

Norja: Dokka 1987

Saksa: Kiel 1990

Saksa: Hursum 1993, 1997

Saksa: Soltau 2004

Viro: Pärnu-Jaagupi ja Pärnu 2008, Pärnu-Lihula-Tallinna 2015

Latvia: Jurmala 2008

Venäjä: Sortavala 2010


Lisää orkestereista

ALLA ON LISÄTIETOA ORKESTERISOITOSTA HARRASTUKSENA:

Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys tarjoaa lapsille, nuorille ja aikuisille oivan mahdollisuuden harrastaa musiikkia mukavassa porukassa. Toimimme yhteistyössä Järvi-Saimaan kansalaisopiston kanssa. Tässä harrastuksessa soittotaidon karttumisen lisäksi saat kokea yhteismusisoinnin riemua, esiintymisiä, matkoja, juhlia ja paljon muuta!

MITEN PÄÄSEN MUKAAN?

Puhallinorkesteriin otetaan uusia soittajia pääasiassa syksyisin Järvi-Saimaan kansalaisopiston toimintakauden alkaessa. Mukaan voi tulla myös kesken lukuvuoden, jos opistossa on soittopaikkoja vapaana. Alkeisorkesteri eli C-orkesteri aloitetaan joka toinen syksy ja seuraava C-orkesteri lähtee käyntiin syksyllä 2018. Virallista alaikärajaa aloittamiseen ei ole, mutta opiston ilmoittautumistilaisuudessa soitonopettajat tarkistavat, että fyysiset ominaisuudet eivät ole esteenä aloittamiselle. Toisaalta monet ovat aloittaneet puhallinorkesteriharrastuksensa nokkahuilulla/taskutrumpetilla ja siirtyneet siitä suurempiin soittimiin, kun ikä ja koko ovat antaneet myötä. Soittoharrastus vaatii lisäksi keskittymiskykyä ja ryhmässä olemisen taitoja sekä ennen kaikkea kotiharjoittelua. Kannattaa muistaa, että mitään yläikärajaa ei ole! Monet ovat aloittaneet soiton vasta yläasteella, toiset jo aikuisiän saavuttaneina.

SOITINVALMENNUS

Kaikkein nuorimmille aloittajille (5-8v.) tarjotaan soitinvalmennusta puhaltimissa ja lyömäsoittimissa. Vuodesta riippuen puhaltajien soitinvalmennus on joko puupuhallinvalmennusta tai vaskipuhallinvalmennusta tai molempia. Puupuhallinvalmennuksessa soitetaan nokkahuiluja ja tutustutaan kaikkiin puhallinorkesterin puupuhaltimiin. Vaskipuhallinvalmennuksessa soitetaan taskutrumpetteja ja tutustutaan kaikkiin puhallinorkesterin vaskipuhaltimiin. Lyömäsoitinvalmennuksessa soitetaan mm. pikkurumpua ja kellopelejä/ksylofoneja ja tutustutaan kaikkiin puhallinorkesterin lyömäsoittimiin. Eri vuosina voi olla mukana eri soitinvalmennusryhmissä, jos haluaa tutustua kaikkien soitinryhmien soittimiin. Silloin tällöin tarjotaan myös aikuisten soitinvalmennuskursseja, kysy niistä lisää kansalaisopistosta.

MITÄ SOITINTA SOITTAISIN?

Soittimen valinta on usein soittajan, opettajan ja kapellimestarin yhteinen tehtävä. Pyrimme siihen, että sopiva soitin löytyisi heti ensimmäisenä soittovuotena, mutta joskus soitinvalintaa tarkistetaan yhden–kahden opiskeluvuoden jälkeen. Urheilujoukkueessa on jokaisella pelaajalla oma pelipaikka ja tehtävänsä – sama pätee orkesterissakin. Orkesterin jokainen paikka pitäisi täyttää mahdollisimman sopivalla soittajalla. Orkesteri ei voi toimia, jos maalivahti (lyömäsoittaja), puolustajat (matalaääniset soittimet) tai hyökkääjät (korkeaääniset soittimet) puuttuvat. Mukana joukkueessa on myös valmentaja eli kapellimestari. Soitto kuulostaa hyvältä, jos orkesteri saa tasapainoisen kokoon- panon – tästä syystä kaikki eivät voi olla esimerkiksi lyömäsoittajia.

Soitinta valitessa pidetään mielessä orkesterin toimiva kokoonpano ja lähdetään kartoittamaan, mistä soittimista soittaja on kiinnostunut. Samalla mietitään fyysisiä edellytyksiä. Oman lisänsä keitokseen tuo Järvi-Saimaan kansalaisopiston tuntikiintiö eri soittimiin ja puhallinorkesterilla vapaana olevat vuokrasoittimet.

Esimerkkiorkesteri 30 soittajaa:

4 huilua

1 oboe

6 klarinettia

2 alttosaksofonia

1 tenorisaksofoni

3 käyrätorvea

3 trumpettia

3 pasuunaa

2 baritonia

2 tuubaa

3 lyömäsoittajaa

page2image14024

MITEN SOITONOPISKELU ALKAA?

Puhallinorkesteri vuokraa aloittaville soittajille soittimen noin kahdeksi vuodeksi kerrallaan (vuokra peritään aina keskellä toimintavuotta eli kalenterivuoden alussa). Tämän jälkeen soittajan tulisi hankkia oma soitin. Kalleimmissa soittimissa vuokra-aikaa on pidennetty. Soittamisen voi toki aloittaa myös omalla instrumentilla. Soittaja ilmoittautuu Järvi-Saimaan kansalaisopiston soittotunneille ja C-orkesteriin. Soitonopiskeluaan aloittavat aikuiset voivat aloittaa vaihtoehtoisesti Aikuisten puhallinorkesterissa. Parin vuoden opiskelun jälkeen voi siirtyä C-orkesterista B-orkesteriin ja siitä muutaman vuoden jälkeen Rantasalmen puhallinorkesterin edustuskokoonpanoon, A-orkesteriin. Aikuiset voivat halutessaan jatkaa myös Aikuisten viihdeorkesterissa. Musiikin perusteiden tunneille kannattaa osallistua viimeistään siinä vaiheessa, kun on soittanut soitintaan jo parin vuoden ajan.

AIKATAULUT

Jokaisella soittajalla on oma soittotuntiaikansa (20 minuuttia viikossa) ja sen lisäksi orkesteriharjoitus ja musiikin perusteiden tunti sekä muut valitsemansa vapaaehtoiset lisäkurssit.

Lukuvuonna 2017–2018 orkesterien harjoitusajat ovat seuraavat:

A-orkesteri ti klo 17.00-19.00 Tornado

B-orkesteri ti klo 15.00-16.30 Tornado

C-orkesteri ma klo 15.00-16.00 musiikkiluokka

Aikuisten puhallinorkesteri ti klo 18.00-19.00 musiikkiluokka

Aikuisten viihdeorkesteri ma klo 19.00-20.00 musiikkiluokka

Soul System ke 18.15-19.15 (syyslukukausi) musiikkiluokka

Soul System Junior ke 18.15-19.15 (kevätlukukausi) musiikkiluokka

Ihmekvintetti periodimaisesti

page3image17360

Orkesterilla on vuoden mittaan myös muutamia viikonloppuharjoituksia ja kesäleiri. A-orkesterilla on tämän lisäksi paljon esiintymisiä, muilla orkestereilla muutama esiintyminen vuodessa.

HARRASTUKSEN HINTA

Kansalaisopiston musiikin lukukausimaksu on 90-130€ (2017-2018). Se sisältää soitinopetuksen, orkesteriopetuksen ja kaikki muut musiikkiaineet. Lisäksi tarvitset soittokirjan ja nuottitelineen (yht. noin 50€). Soittimen vuokra on 70 €/vuosi, tai voit toki hankkia myös oman instrumentin itsellesi. Soittimiin kuuluu myös kuluvia lisätarvikkeita, jotka tulevat soittajan itsensä kustannettaviksi (kielet, öljyt, kuivausrätit jne.).

Kaikki orkesterilaiset (perheineen) toivotaan liittyvän puhallinorkesteriyhdistyksen jäseniksi. Sen jäsenmaksu on 25 €/vuosi. Opisto järjestää opetuksen, mutta puhallinorkesteriyhdistys järjestää kaiken muun harrastukseen liittyvän toiminnan: konsertit, keikat, soittoleirit, hienot konserttimatkat, soittimet, tilat, välineet jne. Omavastuuosuus matkoista pyritään järjestämään aina mahdollisimman pieneksi yhdistyksen talkootyön ja varainkeruun avulla.

MITÄ TOIMINTAA ORKESTERILLA ON?

Rantasalmen puhallinorkesteri järjestää vuosittain useita konsertteja. Jotkut niistä ovat jo perinteisiä ja ovat vakiinnuttaneet paikkansa, kuten Isänpäiväkonsertti, Joulukonsertti, Euromusa-tapahtuma ja Vappukonsertti. Tämän lisäksi viime vuosina on ollut mukana leirien päätöskonsertteja ja muita vuosittain vaihtuvia tapahtumia. Yhdistys järjestää vuosittain noin 60 tilaisuutta.

Harjoitusten, esiintymisten ja konserttien lomassa orkesteri tekee matkoja Suomessa ja ulkomailla. Linnanmäki, Särkänniemi ja Tykkimäki ovat tulleet tutuiksi. Viimeisin ulkomaanmatka suuntautui Viroon kesällä 2015. Suomessa kesällä on esiinnytty mm. Hamina Tattoossa. Talvisin orkesteri tekee viikonloppuleirejä lähinnä Itä-Suomessa ja perinteisimmät näistä ovat Ruskatrööttä lokakuussa ja Hankihönkäys tammikuussa. Puhallinorkesteri järjestää myös talkoita, kahvituksia, pehmopaperimyyntiä ja muita tempauksia, joilla kerätään rahaa toimintaan.

YHTEYSTIEDOT

Yhdistyksen puheenjohtaja Petteri Koskikallio 050-5557672 pkoskikallio(at)gmail.com

Kapellimestari Marja Ikonen, Järvi-Saimaan kansalaisopisto 044-4175228 marja.ikonen(at)rantasalmi.fi

Kapellimestari Miikka Laihonen, Järvi-Saimaan kansalaisopisto 044-4175227 miikka.laihonen(at)rantasalmi.fi